Sezení je novým nepřítelem zdraví číslo jedna. Škodí podobně jako kouření, zjistili vědci

ČTK

bau

Jsou židle a křesla jako cigarety? Zdá se totiž, že sezení je novým nepřítelem zdraví číslo jedna, když se kouření nyní stalo nepřijatelným ze společenského hlediska a je pomalu na ústupu. Alespoň to vyplývá z četných studií, které byly realizovány v posledních letech a které naznačují, jak je škodlivé sedět několik hodin denně, ačkoli to je často v zaměstnání nezbytné. Píše o tom italský deník La Repubblica.

Dlouhodobé sezení je spojeno s větší náchylností k srdečním a cévním chorobám, k cukrovce, k rakovině tlustého střeva, ke slábnutí svalů a kostí, k bolestem páteře, ke křečovým žilám, a dokonce i ke zhoršení funkce mozku.

Autoři brazilského výzkumu z roku 2016, který zveřejnil American Journal of Preventive Medicine, dospěli k závěru, že sezení delší než tři hodiny denně zvyšuje o 3,8 procenta riziko úmrtí a zkracuje délku života o zhruba tři měsíce. A jestliže hrozba kratšího života plného nemocí nestačí, abychom se postavili na nohy, přichází další varování před židlí a křeslem od profesora Franciska Lópeze-Jiméneze z Kliniky Mayo v americkém Rochesteru.

Vědec analyzoval údaje získané ze 46 studií o spotřebě kalorií při různých každodenních aktivitách, které byly realizovány na vzorku 1186 pokusných osob, ze 60 procent mužů, v průměrném věku třiatřiceti let a s průměrnou váhou 65 kilogramů. Výsledky těchto studií ukazují, že každou minutu, kdy sedíme, spotřebováváme o 0,15 kilokalorie (u žen o 0,1 a u mužů o 0,19 kilokalorie) méně, než kdybychom jen stáli na nohou.

sinfin.digital