Šikanuje vás vlastní dítě? Neustupujte mu

Info.cz

abe

I dokonalý rodič občas nemá svůj den. Stačí nějaká nepříjemnost v práci, potíže v dopravě nebo bolest hlavy, a když už jste konečně doma, to poslední, co byste chtěli slyšet, je rozzuřené dítě. Chce si s vámi okamžitě hrát, ale vy umíráte na gauči únavou. Nechápe, že jediné, co chcete, je vymýt si mozek u oblíbeného seriálu. Jenže pokud mu nedáte, co chce, začne každé dítě obyčejně brečet. A to je chvíle, kdy nesmíte ustoupit.

Pokud vás dítě začne šikanovat, protože nedostává, co chce, obvykle reagujete třemi špatnými způsoby. Chcete buď ustoupit, potrestat ho, nebo vyjednávat.

Vzdávám se!

Za žádných okolností byste dítěti neměli ustupovat. Je to sice lákavé a snadné řešení, ale dítěti to může do budoucna jen uškodit. Naučí se, že to, co chce, taky dostane, když bude dostatečně otravovat. Děti si podobné vzorce chování osvojují poměrně rychle a jeden ústupek vám může do budoucna zajistit jen další sérii křiku a vzteku. Když se navíc dítě nenaučí, že občas nedostane vše, co si vydupe, může pak v běžném životě podléhat depresi, kdykoli se mu nepodaří dosáhnout toho, co si zamane.

Dostaneš na holou!

Ani trest ovšem není adekvátní reakcí na rozzlobené dítě. Pokud potomka budete trestat, je pravděpodobné, že vy v téhle bitvě vyhrajete, jenže dítě pak může cítit potřebu vybít se někde jinde a začít šikanovat například slabší děti v okolí. Další reakcí pak může být to, že se dítě uzavře do sebe a přestane se projevovat, protože nedokáže rozeznat, která jeho přání by byla splnitelná a po kterých by následovalo odmítnutí.

Tak dobře, domluvíme se

Dítěti byste neměli ustupovat, ale neměli byste s ním ani vyjednávat. Pokud chce například syn před večeří dort a vy s tím nesouhlasíte, není vhodným řešením začít s ním smlouvat, že teď dostane půlku a po večeři druhou. Dítě si opět vytvoří nezdravý návyk, že pokud se dostatečně naštve, stejně dostane to, co chce, nebo aspoň částečně.

sinfin.digital