Smrt Stalina před 65 lety: Konec jedné z nejtragičtějších epoch v dějinách lidstva

ČTK

bau

Sovětská společnost si sice ještě na desítky let udržela totalitní charakter, smrtí sovětského diktátora Josifa Stalina ale před 65 lety, 5. březen 1953, skončila jedna z nejtragičtějších epoch v dějinách lidstva. Vlastním jménem Josif Vissarionoviče Džugašvili vládl neomezenou mocí od roku 1927 a podle mnohých odhadů se stal jedním z největších zločinců 20. století. Podle odhadů byly popraveny v stalinských čistkách, zahynuly v obávaných pracovních táborech (gulazích) nebo v občanské válce a podlehly hladomoru v 30. letech desítky milionů lidí.

Poslední dny Stalina jsou zahaleny tajemstvím. Raněn mrtvicí byl asi mezi 1. a 2. březnem a po záchvatu zůstal dlouho ležet bez pomoci. Existuje teorie, že záchvat byl vyvolán sporem mezi ním a členy vedení. Podle další z nich měl smrt obávaného vládce na svědomí ministr vnitra a obávaný kat, který sám skončil na popravišti, Lavrentij Berija, který prý pochopil, že Stalin údajně žene zemi do třetí světové války.

Ostatky vůdce byly uloženy do mauzolea na Rudém náměstí po boku Lenina, v roce 1961 byly uloženy k ostatním představitelům SSSR ke Kremelské zdi.

Muž, který si zvolil přezdívku Stalin (rusky 'staľ' namená ocel), se narodil 21. prosince 1879 v gruzínském městě Gori, kde je dodnes uctíván. Z pravoslavného semináře byl vyloučen prý za revoluční aktivitu, v roce 1901 se stal profesionálním revolucionářem: v ilegalitě organizoval stávky a demonstrace, vedl dělníky do srážek s policií a peníze na revoluci údajně získával loupežemi. Krátce pobyl ve vyhnanství na Sibiři.

Začátky Stalinovy revoluční dráhy zapůsobily na Lenina. Podle ruského spisovatele a historika Edvarda Radzinského přijel Koba (jeden z pseudonymů Stalina) do Moskvy jako druhořadý politik, ale rychle našel cestu k Leninovi. Dovedlo ho tam nejen umění získat a udržet moc, ale i to, že pro Lenina byl polovzdělaný a drsný Stalin mužem činu bez zábran. Nerozhodní intelektuálové (Trockij, Kameněv nebo Bucharin) váhali s radikálními metodami.

sinfin.digital