Spravedlnost přišla po 15 letech. Ve Francii vyřešili tajemnou smrt mladé ženy

abe

Boží mlýny melou, ale někdy velice pomalu. Ve Francii objasnili po letech záhadnou vraždu mladé ženy. Díky experimentům s testy DNA pomohl francouzský četník s americkým laboratorním technikem vyřešit zločin, který už policie oficiálně odložila. 

V lednu 2002 se ve francouzském departmentu Somma ztratila 24letá Elodie Kuliková. Rodina ji hledala dva dny, když farmář z okolí nahlásil, že ve své stodole našel něco divného. Nejdřív si myslel, že je to kus dřeva, při bližším pohledu ale zjistil, že je to ohořelé lidské tělo.

Obětí byla právě mladá bankovní manažerka Elodie. Dva dny předtím se setkala s přítelem na čaji ve městě Saint-Quentin. V 11 večer se Elodie vydala na cestu domů a rozhodla se jet po vedlejší cestě, aby se vyhnula hustému provozu. Tady její stopa končila. Policie ještě zaznamenala půlminutový telefonát o pomoc. Elodie na něm několik vteřin prosila o pomoc a v pozadí byly slyšet dva mužské hlasy, které ji pronásledují. Auto oběti našli policisté asi dva kilometry od stodoly. Bez otisků i jiných stop. Na místě činu pachatelé nechali použitý prezervativ a nedopalek cigarety.

Dle klasických postupů policie postupně odebrala vzorky DNA skoro šesti tisícům lidí v oblasti. A nenalezla žádnou shodu. Pátrání po zločincích po deseti letech v roce 2012 skončilo. Nepodařilo se zjistit, co se tu noc přesně odehrálo, ani kdo mohl vraždu spáchat.

Kapitán místní četnické stanice Emmanuel Pham-Hoai se ale s nevyřešeným zločinem nedokázal smířit. Podle přízvuku mužů na nahrávce zoufalého telefonátu na policii si stále myslel, že pachatelé byli místní. Prohledával kriminalistické časopisy a zjistil, že v americkém Denveru testují novou metodu identifikace zločinců. V případě, že nemůžou nebo nedokážou najít shodnou DNA z místa činu, otestují všechny obyvatele oblasti a hledají i částečnou shodu, která dokáže objevit příbuzné pachatele.

sinfin.digital