Svatba, zpěv a kyanid. Jak vypadaly poslední hodiny v Hitlerově bunkru?

abe

Ačkoli smrt v podobě Rudé armády se k Hitlerovi blížila každým dnem, vůdce do posledních chvil doufal, že se situace obrátí. Když už nebylo úniku, splnil alespoň přání své dlouholeté přítelkyni Evě Braunové, oženil se a za několik hodin si prohnal hlavou kulku. Co se dělo poslední den v bunkru, kde se definitivně zpečetil osud Třetí říše?

Bunkr, ve kterém Hitler trávil poslední měsíce života, se nacházel v zahradě Říšského kancléřství. Vůdce se do něj uchýlil v lednu 1945, když se nepřátelská smyčka kolem Berlína začala stahovat. Úkryt byl naprosto soběstačný. Sestával ze dvou částí – horního bunkru, ve kterém se nacházely místnosti pro personál, obývací pokoje a pracovny, a z Vůdcova bunkru, kde byly pokoje Hitlera, Evy Braunové a jejich nejbližších. V dubnu se prý v bunkru ukrývalo až 50 lidí.

29. duben 1945 je pro Hitlera osudovým dnem. Nad ránem se poprvé a naposledy žení. Bere si svoji dlouholetou přítelkyni Evu Braunovou. Ta je prý v bunkru velice šťastná, protože může být ve vůdcově blízkosti. Celý vztah trpěla Hitlerovou zaneprázdněností, kvůli které se několikrát demonstrativně pokusila o sebevraždu.

Ten den začíná pro Hitlera jako obvykle. Kvůli svým zdravotním problémům užívá až 80 léků a povzbuzuje se prý ještě kokainem. Generál Hans Krebs získává informace z boje. Německá obrana se hroutí. Ani v bunkru není klid: Ozývají se rány, dopadají granáty. Ruská armáda je asi půl kilometru od Říšského kancléřství.

sinfin.digital