Svérázný projev úcty: Přistěhovalci přejmenovali syna na Putina

ČTK

luš

Až vlastizrádně mohou vyznít scény z běžného rodinného života, pokud rodina přistěhovalců přejmenuje potomka na počest vůdce státu, ve kterém se usadila. „Putin popadl kuchyňský nůž, běhal po domě a smál se na celé kolo, zatímco jeho zděšený bratr utekl a křičel 'Podřeže mě!',“ vylíčil ruský časopis Ogoňok. „Chuligána museli odzbrojit. Pak se rozbrečel z plných plic a pokoušel se žalobníčka pokousat.“

Tento Putin v Rusku zatím první svého druhu – vyrůstá v rodině přistěhovalců ze středoasijského Tádžikistánu ve vsi Legkovo u Vladimiru v centrálním Rusku. Ještě nedávno se jmenoval Rasul, ale přejmenování prosadil děda, který je velikým příznivcem ruského prezidenta.

„Vladimir Putin taky neposlouchal, a to až do sedmé třídy,“ pochvaluje si patriarcha rodu. „Vladimirů je hodně, tisíce, ale Putin je jen jeden!“ vysvětlil, proč pro vnuka zvolil raději prezidentovo příjmení, než křestní jméno.

„Tady jsme zvyklí poslouchat starší. Když dědeček rozhodl, rozhodl správně,“ objasnila matka mladého Putina. Na námitky si netroufl ani Putinův otec. Při narození mu hrozilo, že jeho otec ho pojmenuje Reagan na počest amerického prezidenta. „Naštěstí si to otec nechal od příbuzných rozmluvit. Jinak bychom měli ze syna Putina Rejganoviče Džurajeva,“ řekl listu. Rodiče teď na syna volají tádžicky „milovaný Putine“.

„Nebyl důvod, proč bychom přání rodičů nevyhověli. Pokud víme, je v Rusku první,“ objasnil hladký průběh změny jména na matrice náčelník okresu Igor Peršin. Další malý Putin podle tisku žije až v Egyptě.

sinfin.digital