Tady se architekti vyřádili. 5 nejzajímavějších letišť světa

Info.cz

Letiště bývají branou do města. Často jsou tím prvním, co člověk při návštěvě dané země vidí. I proto je navrhují přední světoví architekti. Podívejte se na pět nejzajímavějších budov ze všech koutů světa.

Adolfo Suárez Madrid-Barajas Airport, Španělsko

Letiště ve španělském hlavním městě se specializuje na lety do zemí Jižní Ameriky. Přímé linky odsud míří do Buenos Aires, Montevidea nebo Santiaga de Chile. Zajímavá je hlavně budova terminálu 4. Ta se otevřela v roce 2006 a za jejím návrhem stojí duo architektů Richard Rogers a Antonio Lamela. Letiště samotné je šesté nejvytíženější v Evropě. Loni odbavilo téměř 47 milionů pasažérů. 

Shenzen Bao’an International Airport, Čína

Na letišti v čínském Šen-Čenu je zajímavý především pohled na budovu terminálu číslo tři. Navrhovala ho italská dvojice Massimiliano a Doriana Fuksasovi. Ti připodobnili vzhled svého díla k rejnokovi, který plave u čínských břehů. Letiště během roku navštíví přes 30 milionů lidí. 

Wellington International Airport, Nový Zéland

Architektonický skvost má i Nový Zéland. Vytvořilo ho Studio Pacific Architecture a společnost Warren & Mahoney. Ty inspirovala legenda o mořských příšerách jménem Ngake a Wahtaitai. Zajímavostí jsou pohyblivé rampy, které suplují schody a eskalátory. 

Lleida-Alguaire Airport, Španělsko

Další španělské letiště. Tentokrát spíše regionálního charakteru, ale neméně zajímavé než první zmiňované. Koncipováno bylo, aby zvládlo odbavit asi 400 tisíc lidí za rok. K této metě má ale v současné době daleko. Létá přes něj zhruba 40 tisíc osob ročně. Za jeho designem stojí studio Fermín Vázquez Arquitectos.

Marrakech Menara Airport, Maroko

Na závěr se přesuneme do Maroka. Začátek 21. století přinesl zvýšený zájem o cestování do africké země. I proto v Marrakéši vyrostlo nové letiště jehož zakřivenou betonovou střechu zdobí okna s arabskými vzory. Mix tradiční a moderní architektury je dílem společností E2A a CR.

sinfin.digital