Technologický boom v lidech probouzí nacionalismus, říká pro INFO.cz vizionář Holečko

„Do sedmi let budeme nosit celý den brýle, které budou doplňovat naši realitu,“ říká v rozhovoru pro INFO.cz zakladatel festivalu Future Port Prague Martin Holečko. Podle něj zažíváme překotný technologický vývoj, který u některých může vyvolat nacionalistické tendence. Co má na mysli? Jaká rizika z toho plynou? A proč se podle něj máme lépe, než to na první pohled vypadá?

Součástí vaší skupiny Etnetera je i společnost VRgineers, která vyrábí brýle pro virtuální realitu (VR). Nejspíše tedy této technologii pro budoucnost věříte. 

Jistě. Já se o virtuální realitu už nějakou dobu zajímám, a v jednu chvíli mi došlo, že když o tom pořád mluvím, tak bych pro to měl něco i dělat. A skončilo to u VRgineers. Ale tak to mám u mnoha věcí, vždy jsem raději na pionýrské pozici. Rád vyšlapávám nové cesty a myslím si, že pokud chceme, abychom zažívali pozitivní vývoj, tak pro to také něco musíme udělat. Proto jsme vyvinuli naše VR brýle, které jsou nejlepší na světě. Další věc je, že jsem přesvědčen, že za pět let budeme velkou část digitálního obsahu konzumovat skrze brýle pro mixovanou realitu a že velká část naší práce se bude odehrávat právě v tomto prostředí. Takže na to chci být připravený.

Skrze jaké brýle? Jak to bude fungovat? Google Glass se přece moc neuchytily.

Já věřím, že v budoucnu se masově uplatní takzvaná mixovaná realita. Předpokládám, že za pět až sedm let budeme nosit celý den brýle, do kterých budou integrovány současné chytré telefony. A skrze ně budeme schopni vnímat jednak okolní reálný prostor, ale současně s tím i zobrazovat různé další digitální informace. Ve chvíli, kdy tak někomu zavolám, tak budu mít jeho hologram před očima, ve svých brýlích budu moci sledovat filmy či chytře vyhledávat na internetu. Ty brýle zkrátka budou doplňovat naší realitu, budou naším oknem do digitálna.

Jaké jsou v této oblasti směry vývoje?

My se s VRgineers soustředíme na brýle pro virtuální realitu (VR), mnoho firem ale pracuje na brýlích podporujících takzvanou rozšířenou či augumentovanou realitu (AR). A nyní do toho ještě vstupují další faktory a technologie. Například projekt Tango od společnosti Google, což je schopnost telefonů mapovat si prostor a umisťovat do něj virtuální předměty, s prostorem si hrát. Jejich podporované telefony vědí, kde je zeď, stůl, co se nachází v okolí. Nyní s tím přišel i Apple a jak do něčeho vstoupí tato firma, tak se to nejspíše masově rozšíří. I proto, že Apple prohlásil, že jejich iPhone je již natolik silný přístroj, že jenom s pomocí kamery je toho mapování prostoru schopný. A na světě je 380 milionů kompatibilních zařízení, takže myslím, že vlna se dá do pohybu.

Umělá inteligence hledá rakovinu lépe než doktoři, je v ní budoucnost, říká Lubo Smid

sinfin.digital