Temná mexická záhada. Ani po 20 letech není jasné, kdo má na svědomí brutální vraždy stovek žen

Info.cz, MIA

Počtem obyvatel je mexické město Ciudad Juarez, které pouze řeka Rio Grande odděluje od amerického El Pasa, srovnatelné s Prahou. Pověst má ale temnou jako málokteré místo světa. Série vražd tamějších žen, která si od devadesátých let vyžádala stovky obětí, nedává místním spát. S každým novým nárůstem násilí, s každým novým zločinem, jehož obětí se stane žena či dívka, se do podvědomí vkrádá dobře známý strach.

Mexické město Ciudad Juarez na hranicích se Spojenými státy je díky levné pracovní síle rájem továren zvaných maquilladoras. Za čárou, jen kousek od vysněných USA, ve fabrikách vlastněných zahraničními firmami každý den vzniká nesmírné množství levného zboží, které putuje do celého světa. Za prací přicházejí do města především mladé ženy se základním vzděláním. Řada z nich nechá rodinu daleko za sebou a stanou se obyvatelkami Ciudad Juarez, kde kvůli pracovnímu vytížení znají jen cestu do práce a domů.

Pro své okolí jsou postradatelné, pokud zmizí, často se na to přijde až po čase. Nezáleží na denní době, více než milionové město bývalo ještě nedávno nejnebezpečnějším místem světa. Drogové kartely, zkorumpovaná policie, tisíce postradatelných žen… Únosy probíhaly z autobusů městské hromadné dopravy, z centra města, cestou z práce na ubytování.

Média dělají z bláznů nebezpečné šílence, já si duševně nemocných vážím, říká Radkin Honzák

sinfin.digital