Temné varování slavného vědce Hawkinga: Lidstvo musí opustit Zemi a hledat nové světy, jinak se zahubí

vkr

Lidstvo se nevyhnutelně řítí do záhuby a musí hledat nové možnosti, jak přežít, myslí si uznávaný vědec Stephen Hawking. Modré planetě podle britského astrofyzika hrozí zánik po srážce s meteoritem, kvůli změnám klimatu, válkám anebo zbraním hromadného ničení. „Země je v nebezpečí z tolika úhlů, že je pro mě těžké zůstat pozitivní. Problémů, je zkrátka moc a jsou příliš velké,“ říká slavný fyzik, který usilovně pracuje na tom, jak dostat lidstvo za hranice sluneční soustavy. 

„Zdroje jsou spotřebovávány bezprecedentním tempem a naší planetě jsme věnovali danajský dar klimatických změn. Zvyšování teplot, zmenšování zaledněných oblastí, decimace zvířecích druhů. Jako lidé umíme být pěkní ignoranti,“ povzdechnul si Hawking podle listu Independent.

Slavný profesor nyní vidí jedinou možnost, jak se lidstvo může zachránit předtím, než se samo zničí – vydat se vstříc novým světům ve vesmíru. Fyzik uvedl, že i dříve v historii, když lidstvo zakoušelo podobné krize, přesunulo se do nových častí světa. To se stalo například v roce 1492, kdy Columbus objevil Ameriku. „Nyní ale žádný nový svět nemáme, místo a zdroje na planetě dochází a jediný směr, kam se můžeme obrátit, je vesmír. Je tak načase, abychom začali objevovat nové sluneční soustavy. Jsem přesvědčený, že lidstvo musí Zemi opustit,“ říká Hawking.

I proto Hawking pracuje na prvním kroku, který lidstvo vymaní z hranic sluneční soustavy. Vyvíjí vesmírnou „loď“ nazvanou Star Chip, kterou hodlá poslat rychlostí pětiny rychlosti světla k naší druhé nejbližší hvězdě – Alfa Centauri. Star Chip sice nebude loď v pravém slova smyslu – půjde jen o sondu velkou pár centimetrů s váhou pár gramů, která bude ze Země urychlována lasery – ale její „krok pro lidstvo“ bude ohromný.

sinfin.digital