Thálii za činohru dostali Dočkalová a Bambas. Cenu za mimořádný umělecký přínos má Srnec

ČTK

raz

Tereza Dočkalová a Daniel Bambas dnes převzali v Národním divadle Ceny Thálie za mimořádné jevištní výkony v činohře v roce 2017. Dočkalová ji obdržela za roli Nory v Ibsenově dramatu v Divadle pod Palmovkou a její kolega za výkon v inscenaci Krás(k)a na scéně v Mladé Boleslavi. V kategorii opereta a muzikál si skleněnou plastiku se stylizovanou divadelní maskou odnesli Katarína Hasprová a Peter Pecha, za operu získala Thálii Maida Hundelingová a v mužské kategorii zvítězil Svatopluk Sem.

Za mimořádný baletní výkon převzali cenu Nikola Márová a Ondřej Vinklát, kteří obdrželi Thálie už v předchozích letech. Márová ji dostala před deseti lety za dvojroli Odetty-Odilie v Čajkovského Labutím jezeře ve Státní opeře Praha a Vinklát před čtyřmi lety za Romea v inscenaci Romeo a Julie Národního divadla v Praze. Nyní porota ocenila jejich vystoupení v baletu Svěcení jara v Národním divadle, kde Márová ztvárnila roli Matky a Vinklát Vyvoleného.

Sopranistku Hundelingovou porota ocenila za roli Desdemony v opeře Otello v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a jejího kolegu Sema za ztvárnění Giorgia Germonta v La traviatě v českobudějovickém Jihočeském divadle. Národní divadlo moravskoslezské je domovskou scénou i Hasprové, která dostala Thálii za roli paní Danversové v muzikálu Rebecca. Pecha ji obdržel za hlavní roli v muzikálu Rocky, který v pražském Kongresovém centru uvádí Dark style agency.

sinfin.digital