Thrash metal i Metallica. Drobné muslimky v Indonésii řežou do kytar

Pavel Novotný

Mladí Indonésané milují rock, i ten nejtvrdší. Hrají jej také ženy a teenagerky. V nejlidnatější muslimské zemi proto není zcela překvapivé, když na pódiu řádí Indonésanky s vlasy zakrytými na islámský způsob.

Občas se jako pravověrné rockerky opřou nohou o odposlech. Hrají zostra a na svůj věk velmi zručně. Převzaly skladby i od skupin jako Metallica, Rage Against the Machine nebo System of a Down. Jejich fanoušci po pódiem skáčou, křičí a tleskají jako jinde na světě. Nedávno natočily vlastní skladbu „Enemy of the Earth is You“ (Nepřítelem Země jsi ty), ve které kritizují člověka za jeho necitlivý vztah k přírodě. Ve své zemi se staly hvězdami: natáčí s nimi televize a objevil se lepší, i když nijak objevný videoklip.

Prostě dívčí rocková kapela a ekologické téma. Úspěšný projekt tří drobných holek mezi patnácti a šestnácti roky, které se společně po malých pódiích protloukají od roku 2014. Jistý věhlas si ale získaly tím, že k džínům a teenagerským botám nosí i na koncertech muslimský šátek. Všechny hráčky – kytaristka Firdda Kurnia, basistka Widi Rahmawati a bubenice Euis Siti - pocházejí z města Garut, které leží na indonéské Jávě. Na tomto ostrově převažují muslimové a dívky se za svůj původ, ale ani hudební vášeň nestydí.

Schapiro: V Bílém domě za Trumpa vládne chaos, je nepředvídatelný. Válka je možnost

sinfin.digital