Tisíce žen se na sítích hlásí k otřesnému zážitku sexuálního obtěžování. Zapojují se i Češky

ekb

Současná aféra slavného amerického producenta Harveyho Weinsteina, který čelí několikanásobným obviněním ze sexuálního obtěžování, uvolnila stavidla na sociálních sítích, kde ženy pod hashtagem #MeToo otevřeně přiznávají, že i ony mají zkušenosti se sexuálními útoky a obtěžováním. Veřejně se tak hlásí k tomu, co se doposud snažily zamlčet.

Kampaň rozpoutala herečka Alyssa Milanová, která na svém twitterovém účtu v neděli vyzvala všechny ženy, které mají zkušenosti se sexuálním obtěžováním, aby veřejně promluvily a do příspěvku napsaly hashtag #MeToo. Ženy tak mají upozornit na to, že sexuální narážky a útoky zažilo mnoho z nich a jde o skutečný problém.

K výzvě se postupně přidaly tisíce žen, ale i řada mužů – za doprovodu nejrůznějších komentářů veřejně dosvědčují, že sexuální obtěžování není nic výjimečného. Kampaň brzy nabrala obřích rozměrů a z twitteru se rozšířila také na facebook a instragram.

Mnohé ženy zde popisují i otřesné příběhy, kdy se staly terčem znásilnění ze strany blízkých, například bývalých partnerů ale i rodinných příslušníků. „Nejsou to vždy cizí, na které bychom si měli dávat pozor. Sexuální obtěžování se stává i v rámci rodiny a většinou je to drženo v tajnosti, aby byla zachována reputace,“ zní jeden z komentářů.

Další zase apeluje na rodiče, aby své děti před útoky chránily. „#MeToo. Jako dítě jsem byla napadena a nikdy jsem to rodičům neřekla. Pro všechny rodiče, co jsou tady, prosím snažte se naučit, jak útokům na děti bránit.“

sinfin.digital