Tma jako nový luxus. NASA varuje před rostoucím světelným znečištěním, škodí to přírodě i lidem

IvM

Podle nové studie, která zmapovala světelně znečištění na Zemi, je rok od roku světelný smog jasnější a zasahuje větší oblasti. Jejich plocha se mezi lety 2012 a 2016 zvětšila o celá dvě procenta. Podle vědců má ztráta přirozené noční tmy negativní důsledky jak na přírodu, tak i na člověka.

Studie zveřejněná v časopise Science Advances využila data pocházející ze speciálního měření NASA zacíleného na měření intenzity nočního osvětlení. Podle BBC z ní vyplývá, že oblasti, které patří k těm nejvíce znečištěným světelným smogem, jako je například USA nebo Španělsko, se za dobu měření téměř nezměnily. Naopak míra umělého osvětlení vzrostla v Jižní Americe, Africe a Asii. Pokles NASA zaznamenala jen v Sýrii a Jemenu, kde v posledních letech zuří zničující války.

Satelitní snímky měst zářících do tmy sice vypadají nádherně, přesto ale odborníci varují, že umělé osvětlení může mít neblahé důsledky na lidské zdraví a také na životní prostředí. V loňském roce americká lékařská asociace vydala zprávu, ve které před umělým (modrým) světlem varuje.

Okamura působí komicky, jeho návrhy ale připomínají rok 1948, říká historik Blažek

sinfin.digital