Trumfy ruské armády. Podívejte se, do jakých vojenských novinek teď Moskva nejvíc investuje

vkr

Zatímco státy NATO mají často problém plnit svůj závazek dvouprocentních výdajů hrubého domácího produktu (HDP) na obranu, Rusko do své vojenské síly investuje okolo pěti procent HDP. Od roku 2006 se tak výdaje Ruska na obranu téměř zdvojnásobily. I proto se tradičně zastaralé ruské síly daří v poslední době modernizovat a přicházet s novinkami, které vyvolávají u západních států velké obavy.

Již dlouho neplatí, že ruská armáda je zastaralá a že se technologickou a kvalitativní výhodu potenciálního nepřítele snaží vyrovnávat kvantitou. Rusko do vývoje technologických novinek, které vyvolávají u jeho východních i západních sousedů obavy, investuje desítky miliard dolarů a daří se mu přicházet s výkonnými armádními stroji. Dlouhodobě se Rusko soustředí na inovace v oblasti ponorek, neviditelných letounů a tanků. 

Tank T-14 Armata

Tento tank má oproti tankům, které NATO používá, výraznou technologickou převahu, je do velké míry automatizovaný, takže potřebuje obsluhu jen tří vojáků. Pro ně je obsluha tohoto vozidla jakousi simulací počítačové hry – nastaví pouze důležité strategické povely a tank již zbytek zařídí sám. Tank má systém aktivní obrany, který dokáže likvidovat protitankové střely mířící na něj až rychlostí mach 5. „Je to nejrevolučnější tank poslední generace,“ tvrdí zpráva britského ministerstva obrany.

Suchoj T-50

Jedná se o dvoumotorový stíhací letoun 5. generace, který Rusko vyvíjí společně s Indií.  Vznikl jako přímá a pro některé komentátory i jako politická odpověď na americké letadla F-22A, které překonává zejména manévrovatelností. Tento stíhací letoun disponuje technologií, která jej činí pro radary nepřátel obtížněji zjistitelné. Vývoj stroje přišel Rusko na osm až deset miliard dolarů. 

Pokud by Česko odmítalo uprchlíky v roce 2004, v EU by dnes nebylo, prohlásil Juncker

sinfin.digital