Tučnáci po velké boji zvítězili nad těžaři. Důl ani přístav v jejich chilském rajonu nebude

ČTK

luš

Neměří ani metr do výšky, dokázali ale zvítězit ve velkém boji: tučňáci Humboldtovi, druh ohrožený vyhynutím, zastavili rozsáhlý důlní projekt v chilském městě La Higuera. Obránci těchto zvířat, která se rozmnožují pouze v Chile a v Peru, celé měsíce bojovali proti plánům společnosti Andes Iron. Ta chtěla vybudovat povrchový důl na železo a měď, a rovněž přístav. Projekt nazvaný Dominga předpokládal roční produkci zhruba 12 milionů tun železa a 150 000 tun mědi.

Tento boj zaplňoval měsíce stránky tisku, rozdělil vládu prezidentky Michelle Bacheletové a změnil sociální sítě v bojiště. Rozhodnutí projekt nerealizovat padlo koncem srpna: výbor složený z ministrů životního prostředí, zemědělství, hospodářství, zdravotnictví, energetiky a dolů projekt vetoval s tím, že nezajišťuje bezpečí tučňáků. Oblast, kde měl být důl a přístav, totiž leží docela blízko Národní rezervace tučňáků Humboldtových na ostrovech Dama, Choros a Gaviota, které jsou známé díky delfínům, velrybám a tuleňům.

Místopředseda svazu rybářů v malé mořské zátoce Punta Choros, odkud se k ostrovům vyplouvá, je rozhodnutím potěšen. „Dominga je invazivní projekt, jak pro přírodu, tak i pro společnost. Je neslučitelný s místem považovaným za centrum biodiverzity ve světovém měřítku,“ tedy zóny, kde bohatství ekosystému ohrožuje lidská činnost, říká místopředseda Rodrigo Flores, jehož cituje agentura AFP.

Ne všichni ale mají stejný názor. Joyce Aguirreová z La Higuery patří k zastáncům projektu Dominga. „Každý projekt má nějaký dopad. Chceme být ostražití a sledovat, co se bude dít. My tady žijeme, a proto v žádném případě nechceme oblast poškodit,“ zdůrazňuje.

sinfin.digital