Umělá inteligence vyvíjená ve Facebooku si vymyslela vlastní jazyk. Firma ji raději vypnula

raz

Systém umělé inteligence, který vyvíjel technologický gigant Facebook, vytvořil svůj vlastní jazyk. Postupně začal používat slovní kódy, aby jeho komunikace byla efektivnější, informoval server Digital Journal. Ve chvíli, kdy výzkumníci zjistili, že AI už nepoužívá angličtinu, rozhodli se systém uzavřít.

AI ve Facebooku není prvním případem, kdy se něco podobného stalo, informuje Fast Co. Design. Jednotliví agenti mezi sebou zdánlivě nesrozumitelně začali komunikovat i v jiných laboratořích. Rozhovor mezi roboty se jmény Bob a Alice probíhal například následovně. „I can i i  everything else,“ řekl Bob. „Balls have zero to me to me to me,“ odpověděla Alice. Opakování výrazů jako „I“, v českém překladu já, a „to me“, mně, naznačuje, jak jazyk umělé inteligence vypadá. Podle výzkumníků to ukazuje, jak se roboti domlouvají, kolik předmětů by si každý z nich měl vzít. Počet opakování je podle nich počet předmětů.

Něco za něco

Umělá inteligence podle odborníků přišla na to, že bohatá slovní zásoba není pro její účely nutná. Moderní AI funguje na principu, kdy za splnění úkolu požaduje odměnu. V tomto případě za používání angličtiny roboti žádný benefit neměli, a tak si vytvořili vlastní řešení, které pro ně bylo efektivnější, uvedl pro Fast Co. Design vývojář ze společnosti Facebook Dhruv Batra. „Pokud například použijí pětkrát člen the, pochopíte, že myslí pět kousků konkrétní věci. To není tak odlišné od jazykových zkratek, které si vytvořili sami lidi.“

Podobný postup zaznamenala i laboratoř OpenAI, kterou založil vizionář Elon Musk. Technici tam nechali AI vytvořit v rámci experimentu vlastní způsob komunikace zcela záměrně. Vyšlo to.

sinfin.digital