Unikátní vhled do obchodu s lidskými těly: Muži, kteří platí za sex s prostitutkami, promluvili

Lucie Štěchová

Top články autora
Test

Kdo jsou lidé, kteří neváhají utrácet peníze za prostitutky? Unikátní vhled do duší zákazníků nejstaršího řemesla na světě nabízí studie nevládní organizace Prostitution Research & Education (PRE), která je založena na rozhovorech s více než stovkou londýnských mužů, kteří si užívali služeb nevěstek.  

Výzkumníci hledali respondenty pomocí inzerátu v místních novinách. Zájemcům garantovali anonymitu a dvacet liber za účast. Na telefonní číslo, které napsali do inzerátu, se jim ozvaly stovky mužů. Z nich si nakonec vybrali 103 zájemců, s nimiž si dali schůzku na nějakém veřejném místě a vedli s nimi zhruba hodinu až dvě hodiny trvající rozhovor.

Někteří muži se jim přiznali, že pokud by museli uvést své jméno, průzkumu by se nezúčastnili. „Nikomu jsem neřekl, že jsem byl s prostitutkou a nikdy ani neřeknu. Je to něco jako špinavé tajemství,“ řekl jeden z respondentů. „Je to něco, co bych nikdy neprozradil, ale mluvím s vámi, protože jste cizí člověk,“ prohlásil jiný.

Pětapadesát procent dotázaných předpokládá, že většina prostitutek byla k prodávání těla za peníze buď prodána, oklamána nebo nějakým způsobem donucena. Že by je to nějak odradilo, se však říci nedá. „Některé jsou opravdu nuceny – jako třeba znásilňovány – a uvědomují si, že nemají žádnou naději. Některé drží jako rukojmí v hostelech (…) – cítil jsem trochu vinu, když jsem byl v sauně a masážních salonech,“ přiznal jeden z respondentů.

Pokud měli muži podezření, že dochází k něčemu nelegálnímu, většina si to nechala pro sebe, protože nechtěla, aby se o zážitku s prostitutkou dozvěděli jejich bližní. Pouze pět mužů věc ohlásilo na policii.

Pětapadesát procent mužů uvedlo, že se vyspalo s prostitutkou, i když věděli, že ji ovládá pasák. Více než polovinu dotázaných neodradila od sexu s prostitutkou skutečnost, že tím podvádí svoji přítelkyni či manželku.

sinfin.digital