Úplně bez chuti. Proč rajčata nechutnají jako dřív?

kris

Mezinárodní tým vědců tvrdí, že vyřešil otázku, která trápí tolik lidí – proč rajčata nechutnají tak jako dřív. Vědci podrobně zkoumali genomy u 100 různých druhů rajčat a objevili 13 sloučenin, které dávají rajčatům chuť. V průběhu šlechtění se však některé z nich ztratily.

Když vědci porovnali tradiční rajčata s jejich novějšími příbuznými, identifikovali složky, které z rajčat kvůli šlechtění časem vymizely. Ukázalo se, že v honbě za hezčími, odolnějšími a většími plody se ztratily právě prvky dodávající chuť.

„Rozhodli jsme se prozkoumat, co způsobuje ztrátu chuti rajčat, která jsou komerčně prodávaná. Chuť se stále objevuje u druhů, které se pěstují lokálně v malém měřítku,“ řekl Antonio Granell ze Španělského národního výzkumného koncilu pro deník Guardian

sinfin.digital