V Číně staví „Nový Titanic“. Kotvit bude na řece

Info.cz

V Číně oficiálně zahájili stavbu věrné repliky nejslavnější lodi, která kdy vyplula na moře. Nový Titanic naopak oceán brázdit nebude a zůstane na řece jako jedna z atrakcí místního parku.

V čínské provincii Sečuán se konal slavnostní ceremoniál, který oficiálně odstartoval stavbu plnohodnotné repliky Titaniku. 269 metrů dlouhá loď se stane středobodem nového zábavního parku, který má vyrůst východně od hlavního města provincie, Chengdu. Park má podle investorů v oblasti podpořit příliv turistů a Nový Titanic bude tím největším lákadlem.

Nový Titanic byl měl sloužit turistům od roku 2019, tedy 107 let od ztroskotání originálu. Čínská firma Qixing Energy Investment čelí kritice, že se snaží profitovat z neštěstí, které připravilo o život více než 1 500 lidí. Curtis Schnell, hollywoodský designer, který na projektu spolupracuje, s touto kritikou nesouhlasí. Podle něj probíhají všechny přípravy v naprosté úctě a s respektem.

Britský server The Guardian se ve vztahu k projektu zabývá kontroverzní účastí Petera Mandelsona, bývalého ministra průmyslu a obchodu, na slavnostním ceremoniálu. Nyní je předsedou britsko-čínského centra, které podporuje vztahy mezi oběma zeměmi. Britský tisk rozebírá jeho až moc vřelý vztah k asijské velmoci.

sinfin.digital