Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

V kanadské restauraci boří mýty. Hosty obsluhují HIV pozitivní

V kanadské restauraci boří mýty. Hosty obsluhují HIV pozitivní

Potřeba zřídit restauraci, ve které by našli místo i lidé, kterým v krvi koluje virus HIV, vznikla poté, co z výzkumu vyplynulo, že polovina Kanaďanů by měla problém pozřít jídlo, které by připravil HIV pozitivní člověk.

Cílem restaurace je odpoutat hosty od mylných představ, které o přenosu této zhoubné infekční choroby kolují. V provozu budou totiž zaměstnání jen lidé s HIV.

Torontská restaurace June´s už je v ostrém provozu a kuchaři se za svou diagnózu nestydí, to dokládají i nápisy na jejich zástěrách, na jedné z nich například stojí „Polib HIV a kuchaře“.

Vznik restaurace podnítil výzkum, který podle serveru NBC news odhalil, že až polovina Kanaďanů by snědla jídlo, které by uvařil HIV pozitivní kuchař.

Podle odborníků se ale vir HIV šíří jen přímým vstupem do krevního řečiště, případně i nechráněným pohlavním stykem, manipulace s potravinami je ale podle nich naprosto bezpečná, virus má totiž mimo tělo v podstatě nulovou životnost.

Restaurace vznikla jako součást kampaně nemocnice Casey House, která se jako jediné zařízení stará jen o HIV pozitivní osoby a pacienty s AIDS. „Chtěli jsme otevřít diskusi, chtěli jsme, aby se začalo mluvit o stigmatizaci, která se nabaluje na vir HIV, protože lidí s touto diagnózou je stále mnoho,“ svěřila se Joanne Simonsová, generální ředitelka nemocnice.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek