V pražských Modřanech vyrostla encyklopedie pod širým nebem. Připomene historii čtvrti

Info.cz

V těsném sousedství bytových domů "U cukrovaru" v pražských Modřanech vyrostlo takzvané "Parkové muzeum". Vybudovala ho společnost Skanska, která stojí i za místním developerským projektem. 

Stejně jako jsou názvy nových domů pojmenované po slavných cukrovarnických výrobcích ((Hübnerky, Elča a Rarach), prvky v parkovém muzeu akcentují bohatou historii Modřan. Osmnáct výtvarných realizací připomíná stejný počet zlomových momentů lokality i jejího blízkého okolí. Jednotlivé prvky parku, poeticky nazvané „atmosféry“, jsou doplněny informačními tabulemi s popisem daného motivu nebo události.

Během několika minut se tak můžete vrátit do doby bronzové i do časů, kdy zde žili Keltové. Dozvíte se, že modřanská osada byla založena za období vlády Fridricha Barbarosy v raném středověku a připomenete si rok 1757, kdy pruské oddíly obléhaly Prahu. Možná Vás překvapí informace o překotné industrializaci Modřan v 2. polovině 19. století, nebo ta o jejich přírodním bohatství.„Průchod skrz parkové muzeum se podobá bonboniéře. Za každým rohem na vás čeká jiný zážitek, jiná atmosféra a jiná emoce. Pro lidi, kteří někam spěchají, to může být únavné. Jestli na někoho náš park zapomíná, tak na ty, kteří žijí neustále ve spěchu,“ doplňuje architekt Matěj Görner, který společně s Tomášem Legnerem a Matějem Jakoubkem, koncepci parkového muzea vytvořil.

sinfin.digital