V seriálu Svět pod hlavou šlápla Česká televize vedle

Luděk Staněk

Počeštění kultovní mysteriózní krimi narazilo na tradiční problémy českých detektivek. A přinejmenším jedno velmi bizarní castingové rozhodnutí.

Seriál Svět pod hlavou nejde chápat jako klasickou detektivku. Jednak proto, že to není klasický detektivní „procedural“, tedy něco, co sleduje policejní práci, ale ani čistý noir nebo mystický thriller. Má jít o chytré propojení všeho. Druhým důvodem pak je předloha – seriál Life On Mars. Ve své době naprosté zjevení a dodnes v určitých kruzích kultovní dílo. Aspoň tedy v původní britské verzi.

V té se detektiv Sam Tyler (hraje ho John Simm) dostane po autonehodě za zvuků Bowieho skladby Life On Mars do kómatu, aby se probudil v sedmdesátých letech, kde je stále policistou, jen ve zcela jiném světě. Jeho nejbližším průvodcem, nadřízeným a zároveň částečně protivníkem v tomto světě je vrchní inspektor Gene Hunt. Oba společně řeší kriminalitu sedmdesátých let, Tyler se navíc vyrovnává s realitou policejní práce v sedmdesátých letech a s faktem, že neví, zda zešílel, je v kómatu, nebo ve snu, v čemž ho utvrzují nejrůznější vize a vnitřní hlasy.

Seriál Svět pod hlavou
sinfin.digital