V táboře v Letech vraždili Češi, proto se o tom nemluvilo, tvrdí romský aktivista a syn pamětnice

Aneta Černá

„Ono se mluví hlavně o židech a o Osvětimi. Ale že tady byl na území Československa tábor pro Romy, který vedli Češi, to se nezmiňuje. Za komunismu to bylo tabu,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ romský aktivista Čeněk Růžička, který je také prezidentem Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR. Od roku 1997 bojuje za to, aby na místě bývalého cikánského tábora v Letech u Písku, kde mu zemřeli příbuzní, nestál vepřín. Nyní se mu to zřejmě po dvaceti letech podaří. Začátkem prosince jeho dlouholeté snažení ocenil i americký velvyslanec, který mu za aktivistický několikaletý boj udělil cenu Alice Garrigue Masarykové. Růžička ale nemá nyní v plánu odpočívat a informace o táboře v Letech a vzpomínky pamětníků chce šířit i dál na školách a přednáškách. „Dozorce prý vybírali podle toho, aby byli otrlí a nesnášenliví vůči Romům, aby se s nimi nepárali. Když se v táboře narodilo děťátko, dozorce ho vzal za nohy a ponořil do kádě s vodou. Z 36 novorozenců, kteří přišli na svět v táboře, přežil jediný,“ dodává Růžička.

V koncentračním táboře v Letech u Písku byla uvězněná Vaše maminka a zemřel tam Váš dědeček a nevlastní sourozenec. Kdy jste se o tom poprvé dozvěděl?

Mně to máma za komunismu neřekla. Vždycky, když naši před dušičkami jeli do Letů, tak nám řekli, že jedou do Liberce, takže jsme to nevěděli. Já jsem to zjistil až v roce 1997 od Markuse Papeho (poznámka: německý spisovatel, který se věnuje problematice rasismu a diskriminace). Kontaktoval mě, a když mi to řekl, tak jsem mu nevěřil a myslel jsem, že je to nějaká manipulace. Odvezl mě ale do Letů k bráně a ukázal mi tam archivní dokumenty, které to potvrzovaly. Tam se mi obrátil celý dosavadní život vzhůru nohama. Tam u toho prasečáku, kde trpěla moje rodina, jsem si uvědomil, co jako Rom v této společnosti znamenám. Zahynul tam můj děda i maminčino děťátko. Říkal jsem si, jak je možné, že nám Češi povraždili naše lidi a ještě tady nechali postavit prasečák. Hrozně jsem se naštval. Tam jsem se zapřísahal, že to tak nenechám a ten prasečák musí zmizet.

Češi mohou do Evropského parlamentu volit, i když nebudou doma. V zahraničí to ale tentokrát nelze

sinfin.digital