V zelenině a ovoci objevili pesticidy. Nejhůře dopadly hrozny

ČTK

bau

Hrozny, mandarinky, třesně nebo řapíkatý celer. U těchto plodin byla v uplynulých letech ve francouzských obchodech největší pravděpodobnost, že budou obsahovat stopy pesticidů. V nové studii to uvádí nevládní organizace Générations futures (příští generace), která svůj verdikt opírá o data francouzského úřadu pro konkurenci a kontrolu kvality výrobků (DGCCRF) z let 2012 až 2016. U 19 druhů ovoce byly vzorky kontaminované v 73 procentech případů, u 33 druhů zeleniny se stopy pesticidů vyskytly ve 41 procentech vzorků.

Výzkum skupiny Générations futures se zabýval pouze plodinami, které nemají označení 'bio'. Vůbec nejhůře dopadly hrozny s 89procentním podílem kontaminovaných vzorků, následované v těsném závěsu mandarinkami, třešněmi, grapefruitem a pomelo. Nadprůměrné množství výrobků se zbytky pesticidů měla také jablka, hrušky nebo jahody. Jen 23 procent kontaminovaných vzorků zaznamenalo avokádo, o něco více pak kiwi a švestky.

sinfin.digital