Vědci dali na YouTube obrázky zkázy. Z utajovaných jaderných testů mrazí i po desetiletích

IvM

Američtí vědci před několika měsíci začali na svém kanálu na YouTube publikovat videa, která zůstávala po dlouhá desetiletí veřejnosti nepřístupná. Jedná se totiž o záznamy jaderných testů z minulého století. Koncem loňského roku na Youtube přibyla další várka dosud utajovaných materiálů. Jedná se o více než 60 videí.

Tým archivářů ve spolupráci s programátory a pod vedením zkušeného fyzika Grega Spriggse digitalizuje rozsáhlý filmový archiv, který má vzácná data uchovat pro další generace. Filmy, na kterých jsou cenné záznamy, se totiž začínají pomalu ale jistě rozpadat.

Jaderné testy probíhaly mezi lety 1945 až 1962, během této doby se ale na 10 tisíc filmů zcela znehodnotilo. Od března loňského roku skupina odborníků zachránila přes 4 tisíce záznamů a přibližně 750 jich už zveřejnila.

Digitalizovaná videa jsou podle serveru Motherboard důležitá nejen z historického hlediska, ale umožní také zkoumat samotný natočený materiál. Tedy například atmosférické výbuchy, které jsou již v dnešní době zakázané. Vědci se navíc můžou díky moderním technologiím dobrat k přesnějším výsledkům. Data z poloviny minulého století jsou totiž s ohledem na tehdejší techniku mnohdy nepřesná.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital