Vesmír s ručením omezeným: Americká vláda chystá privatizaci Mezinárodní vesmírné stanice

Michal Benatzky

Osud Mezinárodní vesmírné stanice v následujícím desetiletí je nejistý. Americká vláda totiž plánuje finanční podporu tohoto projektu postupně omezovat. Vesmírná agentura NASA se na tom dohodla s ruskou kosmickou agenturou. Financování ale bude pokračovat minimálně do roku 2024.

Trumpova administrativa připravila plán, jak Mezinárodní vesmírnou stanici postupně zprivatizovat. Ve fiskálním rozpočtu na rok 2019 počítá s ukončením přímého financování; náhradou za přímý tok peněz od státu má být podpora budoucích soukromých investic, jejichž výše by měla dosáhnout 150 milionů dolarů.

Tento program bude cílit zejména na komunitu NewSpace, do které patří soukromí podnikatelé snažící se dobít vesmír pomocí soukromého kapitálu. Nejvýraznějším z nich je Elon Musk, jež vede společnost SpaceX.

Návrh se ovšem zdaleka nelíbí všem politikům. Plán na privatizaci Mezinárodní vesmírné stanice kritizuje třeba konzervativní republikán Ted Cruz, podle něhož nedává ukončení projektu, jež funguje a do kterého investovala vláda už miliardy dolarů, žádný smysl. Bývalý astronaut Scott Kelly si zase nedokáže spolupráci vedenou soukromým kapitálem představit. Připomněl, že Mezinárodní vesmírná stanice je tím nejsložitějším projektem, který lidstvo kdy stvořilo.

sinfin.digital