Vrah celebritou. Omilostněný Kajínek v pražském knihkupectví rozdával autogramy a prozradil, koho bude volit

luš

Knihkupectví Dobrovský uspořádalo ve středu kontroverzní autogramiádu vraha Jiřího Kajínka, který letos v květnu díky milosti prezidenta Miloše Zemana vyšel z vězení, kde si odpykával doživotní trest. Zájemci si mohli nechat podepsat knihu Můj život bez mříží s podtitulem „autentické vyprávění nejznámějšího českého vězně o svém dětství, dospívání, o svých láskách, zálibách, ale i o umění otevřít každý zámek“.

Ač akce dopředu vzbudila nevoli, v knihkupectví se ve středu odpoledne sešlo mnoho Kajínkových fanoušků a podporovatelů, kteří ho při příchodu vřele vítali. Připraveno jich už před zahájením akce bylo odhadem padesát, později se na místě vytvořila početnější dlouhá fronta. Lidé si nechávali podepsat Kajínkovu knihu, fotili se s ním a ten ve zjevně dobrém rozpoložení se svými příznivci vtipkoval. Žádná protestní akce program nenarušila.

Kajínek v odpovědích neopomněl zmínit, že se cítí nevinný a chystá další knihu, kde prý hodlá „účtovat“. A nenechal nikoho na pochybách ohledně svých politických preferencí: Za to, že ho Zeman omilostnil, má jeho hlas ve volbách jistý. Prezident podle Kajínka ukázal statečnost a on mu za to dle svých slov musí být vděčný.

Prezident za své rozhodnutí omilostnit doživotně odsouzeného vraha sklidil v minulosti důraznou kritiku. Krok byl mimo jiné hodnocený jako kalkul, kterým si chtěl Zeman pomoci a kterým hodlal překrýt jiná aktuální závažná témata.

Středeční událost se ještě před svým vypuknutím setkala s ostrou kritikou na sociálních sítích. „Chodil jsem k vám rád, naštěstí jsou také další pěkná knihkupectví, která se uživí i bez autogramiád nájemných vrahů,“ napsal například ještě před akcí Tomáš Čakloš.

sinfin.digital