Výbuch jaderné bomby. Co dělat, abyste přežili?

Info.cz

luš

Katastrofické vize se bez nich většinou neobejdou – jaderné zbraně jsou po řadu desetiletí nejobávanějším nástrojem zkázy. Aktuálně vyvolává nejistotu především nevyzpytatelný severokorejský režim pod vládou Kim Čong-una, který provádí jaderné testy a hrozí útokem na všechny strany. Ačkoli platí, že hlavním smyslem jaderného arzenálu je jeho odstrašující potenciál a Česko nepatří mezi místa, která by patřila mezi „atraktivní“ cíle, vyloučit se nic nedá. Víte, jak se chovat v případě katastrofy? 

Přesná čísla žádná z osmi zemí, které mají ve svém arzenálu jaderné zbraně, ze strategických důvodů nezveřejňuje. Odborníci odhadují, že na světě je zhruba 15 tisíc jaderných zbraní, jenom Spojené státy jich mají mít skoro sedm tisíc. Takový arzenál by v případě války mohl zabít stovky milionů lidí. Zdaleka vyhráno však nemají ani přeživší výbuchu, které by ohrožoval radioaktivní spad.

Aby zvýšili svoje šance na přežití, musí se lidé, kteří přežili výbuch jaderné bomby a jsou toho schopní, co nejrychleji schovat do nějakého úkrytu a tam vyčkat na příchod záchranářů. Ne vždy se ale vyplatí schovat se do prvního domu, na který člověk narazí. Některé stavební materiály propouští takřka všechno radioaktivní záření, takže lidem uvnitř neposkytují skoro žádnou ochranu.

Všeobecná zásada zní, že čím hutnější zdi úkryt má, tím vyšší je šance na přežití a minimalizování zdravotních následků. Mezi ideální patří cihlové nebo betonové sklepy u vícepatrových domů. Oproti tomu nejhorší variantou je schovat se do domu z dřevotřísky. Příliš spoléhat nelze ani na úkryt v nadzemních částech domů, záření může pronikat okny.

sinfin.digital