Výhled před smrtí: 5 nejčastějších míst, kam lidé chodí páchat sebevraždy

Info.cz

kris

Některá místa jsou mezi sebevrahy oblíbenější než jiná. Například na australský útes The Gap se sebevrazi uchylují tak často, že měl dlouhou dobu svého anděla strážného – muže, který lidem v těžké životní situaci nenávratný krok vymlouval. Podívejte se, na jakých místech lidé páchají sebevraždy nejčastěji. 

5. Útes The Gap v Sydney v Austrálii

Útes vysoký zhruba 100 metrů na východním pobřeží Austrálie The Gap skýtá náhledný pohled na příboj a divoké vody Tichého oceánu. Útes nevyhledávají pouze turisté, ale také sebevrazi a to nejen ze Sydney ale z celé Austrálie. Ročně z útesu skočí zhruba 50 lidí. Asi nejznámější je sebevražda televizní moderátorky a novinářky Charmaine Dragunové, která se vrhla ze skály jen hodinu před zprávami, které měla uvádět. Zatímco úřady se snaží počtu sebevražd zamezit instalací kamer, plotů a přímých telefonních linek na psychology, vypadá to, že nejúspěšnější v zamezení sebevražd byl Don Ritchie, veterán z druhé světové války. Ze svého domu útes The Gap viděl, a když spatřil někoho, kdo vypadá, že chce skoncovat se životem, šel ho pozdravit a zeptal se „Mohu vám nějakým způsobem pomoci?“. Od 60. let až do jeho smrti v roce 2012 zachránil 164 lidí.

4. Londýnské metro

Otevřelo roku 1863 a je to nejstarší metro na světě. Dnes čítá 400 kilometrů tratí a 300 stanic. Ročně v něm ukončí dobrovolně svůj život zhruba 100 lidí.  Skokan je noční můrou každého řidiče a nejčastěji se sebevraždy odehrávají ve stanici King’s Cross St Pancras. Tato metoda sebevraždy je pro všechny zúčastněné traumatická a navíc není ani efektivní. Více než polovina pokusů se nezdaří. Mezi kolejnicemi je totiž šachta a mnozí, kteří chtějí spáchat sebevraždu, skončí přímo pod vlakem.

3. Les Aokigahara na úpatí hory Fudži v Japonsku

Les je hustý, s propletenými kořeny, větvemi a neproniknutelným houštím. Rozkládá se na 35 kilometrech čtverečních. Je populární turistickou atrakcí, protože už po několika metrech má člověk pocit, že žádné lidstvo neexistuje. Les je ovšem také spjat silně s japonskou mytologií a říká se mu jinak Les sebeverahů. V roce 2003 se v lese našlo 105 těl, v roce 2010 se  pokusilo o sebevraždu podle odhadů 200 lidí, 54 se to podařilo. Říká se, že pokud bude návštěvník v lese důkladně hledat, najde mrtvého člověka. Les je těžko dostupný, takže se po tělech v lese pátrá jednou do roka. K největšímu počtu sebevražd tu dochází v březnu – v době daňových přiznání. Podle historických zdrojů má les temnou minulost. Prováděla se zde praxe ubasute – opuštění starých příbuzných, aby tam zemřeli.

sinfin.digital