Z „noclehárny“ do centra Pekingu. Číňané tráví na cestě do práce i přes šest hodin denně

Info.cz

IvM

Extrémně vysoké náklady na bydlení vyhnaly některé obyvatele Pekingu do města Jen-ťiao ležícího prakticky hned před branami čínské metropole. To se stalo jakousi noclehárnou pracujících, kteří musejí každý den podnikat šesti až devíti hodinovou cestu za prací a zpět domů, kde pak tráví jen minimum času.

Jednou z těch, kdo tráví víc času na cestě do práce než v zaměstnání samotném, je i Čang Sia, kterou na jejích dlouhých cestách doprovázel reportér BBC Danny Vincent.

Mladá marketingová manažerka se každý den vydává z města Jen-ťiao na téměř nekonečnou cestu do své kanceláře a zpět. V průměru tím stráví asi šest hodin, když ale nejde vše podle plánu, doba v dopravních prostředcích se vyšplhá až na devět hodin.

Tisíce lidí se z čínské metropole stěhují do příměstských sídel hlavně kvůli rapidně rostoucím cenám nemovitostí a bydlení. Peking je jedním z celosvětově nejdražších míst pro dlouhodobý život. Nájmy mnohdy převyšují i průměrnou mzdu. Řešením není ani investice do vlastního bytu, ceny nemovitostí se totiž za posledních 12 měsíců zvýšily o 28 %, jak připomíná BBC.

Město Jen-ťiao je v současnosti plné nevlídných výškových budov, které obývají právě ti, kdo utekli z rušných čtvrtí hlavního města. Přitom ještě před dvaceti lety na stejném místě stálo jen pár vesnic a žilo tam dohromady 30 tisíc lidí. Dnes je v panelácích skoro milion obyvatel.

sinfin.digital