Zaorálek hledá do Paříže mistra svíčkové. Velvyslanci Drulákovi musí vařit český kuchař

Václav Lang

Politolog Petr Drulák se co nevidět přestěhuje do rezidence v pařížské ulici Charlese Floqueta jako nový český velvyslanec ve Francii. Hladem tam trpět nebude – ministerstvo zahraničí vedené Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) už pro něj hledá specialistu z oboru kuchař-cukrář. Pro Blesk.cz vysvětlilo, kolik za to bude brát peněz a proč do funkce neobsadí Francouze.

Nová posila má pro Druláka a jeho hosty připravovat snídaně i večerní rauty, musí být schopna sestavit jídelní menu podle typu příležitosti a obstarávat si nákup potravin. Napřed projde tříměsíčním školením a pak bude zájemce vyslán na čtyři roky do Paříže, mekky kulinářství.

Černínský palác nestojí o Francouze. Podle tiskového odboru ministerstva zahraničí i kvůli bezpečnosti a znalosti českého prostředí a české kuchyně. Tedy například svíčkové.„V některých zemích máme podle místních právních předpisů zaměstnance v pozicích místních sil (většinou se jedná o země v Africe nebo na Blízkém východě). Ve Francii a Lucembursku by však náklady na platy místní síly daleko převýšily českého vyslaného zaměstnance, a my bychom tak vynaložili daleko vyšší prostředky, a to nejen na platy, ale i další zaměstnanecké benefity,“ uvedl pro Blesk.cz tiskový odbor ministerstva zahraničí.

sinfin.digital