Záplavy pětkrát do roka? Americká vládní agentura zveřejnila studii ohledně rostoucí hladiny oceánu

kris

Zatímco americký prezident Donald Trump je ke klimatickým změnám skeptický, američtí vědci vypracovali zprávu, ve které se zabývají situací ve Spojených státech, pokud výrazně stoupne hladina oceánů. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru předestřel šest možných scénářů. Na některých místech Spojených států totiž hladina oceánu stoupá ještě rychleji než je světový průměr a v roce 2100 by se tak zvedla o skoro 2,5 metru. Přitom šest milionů Američanů žije v oblastech do pouhého 1,8 metru nad mořem.

Zpráva zkoumá nejhorší předpovědi tání ledu v Grónsku a v Antarktidě. Podle posledních studií ohledně ledovcových štítů v Antarktidě je tento scénář pravděpodobnější než se na první pohled může zdát. Zpráva také uvádí, jak se na jednotlivé varianty mají lidé připravit. Nejlepší scénář je stoupání hladiny oceánů do výšky zhruba 30 centimetrů a nejhorší pak 244 centimetrů, píše Business Insider

„V mnoha oblastech už nyní dochází mnohem častěji k povodním,“ popisuje Robert E. Kopp, výzkumný pracovník z Rutgers University. Jak uvádí, na možné scénáře je nutné se připravit.

sinfin.digital