Závislost na selfie? Někteří z nás si pořizují stovky fotek denně, odborníci už pro to mají označení

ČTK

lup

Junaid Ahmed, dvaadvacetiletý mladík z britského Essexu, má na instagramu 50.000 příznivců a sám přiznává, že je závislý na pořizování selfie - tedy fotografií sebe sama svým mobilním telefonem, napsal zpravodajský server BBC News.

Na zveřejňování svých snímků na sociálních sítích má vypracovanou strategii, jejíž součástí je i pečlivé načasování, kdy novou fotku vložit, aby dostala co nejvíc lajků. A pokud jich získá méně než 600, smaže ji.

"Když nahraju novou fotku, během první minuty nebo dvou dostanu nějakých sto palců nahoru. To miluju, tyhle chvíle, kdy se mi telefon doslova zblázní. Je to úžasné," řekl Junaid.

Podle nedávné studie je posedlost pořizováním selfíček skutečnou psychickou závislostí, které dali vědci označení selfitida. Odborníci z Nottingham Trent University (NTU) a z indické školy managementu TSM uvedli, že nutkání pořídit si selfie a nahrát ho na sociální sítě víckrát než šestkrát za den, už představuje chronickou selfitidu.

Sám Junaid připouští, že jeho nutkání pořizovat selfie vede ke střetům s jeho milovanými a blízkými. "Co chvíli od nich slyším: 'Nemůžeš se jít najíst, místo aby ses fotil?' A já odpovídám: Ne, přece jsem se nechystal tři hodiny zbytečně. Tak proč bych si nemohl udělat fotku?"

Negativní komentáře pod jeho fotografiemi už ho prý nemrzí, tak jako dřív, ale připouští, že pod tlakem sociálních médií podstoupil několik operativních úprav svého obličeje.

"Před pár lety jsem takhle nevypadal. Byl jsem zvyklý na svou přirozenou podobu. Ale s posedlostí sociálními médii přišla i touha vylepšit svůj vzhled. Nechal jsem si potáhnout zuby umělou sklovinou, vyplnit bradu, tváře, vylepšit linii brady a rty, nechal jsem si vstříknout botox pod dolní oční víčka, vytetovat obočí a hloubkově zmrazit tukové buňky," vypočítává Junaid.

sinfin.digital