Žena věřila, že očkování způsobuje autismus. Její děti nyní onemocněly spalničkami

ekb

Mladá Somálka žijící v americké Minnesotě po porodu vyslechla rady svých přátel, aby nenechala své děti očkovat proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Somálská komunita totiž věří, že kombinovaná vakcína zvaná MMR způsobuje u dětí autismus. Netrvalo dlouho a Suaado Salahová začala rozhodnutí litovat. Na jaře se spalničkami nakazily obě její děti. Tříletý chlapec a 18měsíční holčička nejsou jediní – v Minnesotě v současnosti řádí epidemie této vysoce infekční a potenciálně smrtelné nemoci, která je největší za poslední tři desetiletí. K alarmující situaci přispěli aktivisté proti očkování, kteří v somálské komunitě tvrzení o spojitosti podání vakcíny s autismem už řadu let šíří.

„Myslela jsem si: ‚Jsem v Americe. Jsem na bezpečném místě a moje děti se zde touto nemocí nikdy nenakazí,“ říká pro Washington Post 26letá Suaado Salahová, která se do Spojených států přistěhovala ze Somálska. V Minnesotě už žije přes deset let.

Jako dítě se v Somálsku nakazila spalničkami i ona a její sestra v pouhých třech letech na spalničky zemřela. Přesto se nechala okolím přemluvit, aby své děti vakcínou MMR neočkovala. Na rozhodnutí nyní doplácí ona i její dvě děti. Mladší dcera dostala k vyrážce i vysokou horečku a kašel a musela strávit čtyři dny v nemocnici.

Je tu epidemie rakoviny, způsob našeho života je rakovinotvorný, říká doktor Jan Hnízdil

sinfin.digital