„Židé hoří.“ Na veřejnost se dostaly mrazivé nahrávky písní z dob holocaustu

Lucie Štěchová

Písně plné vzdoru a víry v lepší zítřky pomáhaly Židům překonávat těžké životní podmínky, kterým byli vystaveni v nacistických lágrech. Řadě z přeživších holocaustu se nápěvky vryly natolik pod kůži, že jim na mysli automaticky vytanuly jako první, když je v roce 1946 psycholog David Boder požádal, aby mu něco zazpívali. Nahrávky dlouhých sedmdesát let ležely nepoznané v archivech, nyní si je může poslechnout kdokoliv. 

Krátce po skončení druhé světové války se americký psycholog lotyšského původu David Boder vydal do Evropy, aby natočil rozhovory s přeživšími holocaustu. Odborník na lidskou duši se specializoval na léčbu traumatu a chtěl pochopit, co se odehrává v myslích těch, kteří si prošli nacistickým martyriem.

Protože jeho respondenti zažili velké hrůzy, kterými si v rozhovoru s ním znovu procházeli, snažil se je Boder před začátkem sezení alespoň trochu uvolnit. Často je nechával zpívat a nebylo výjimečné, že si vyslechl písničky, které Židům pomáhali v těžkých časech za ostnatými dráty.

Ač nahrávky pochází z roku 1946, doposud zůstávaly světu utajeny. Psycholog sám je nijak během svého života nešířil a posléze jejich přehrání limitovala technika. Odborníci na univerzitě v Ohiu, kteří v druhé polovině šedesátých let dostali část psychologovy pozůstalosti, měli už příliš moderní zařízení, aby cívky dokázali rozchodit.   

Na nahrávky padal v archivu více než třicet let prach. Na přelomu tisíciletí se ale nový šéf institutu rozhodl, že je škoda nechat tak cenný materiál ležet ladem a začal se svými spolupracovníky hledat způsob, jak nahrávky rozchodit. Před třemi lety na zastaralou techniku konečně vyzráli.

sinfin.digital