Židy by vraždil znovu, spravedlnosti unikl. Nové svědectví o posledních dnech nacistického zločince Brunnera

Lucie Štěchová

Top články autora
Test

Dlouho se nevědělo, kde přebývá a zda je ještě vůbec naživu. Nechvalně proslulý nacistický zločinec Alois Brunner, který má na rukou krev desetitisíců Židů, tak dlouho unikal spravedlnosti, až jí unikl úplně. Jeho poslední dny zmapoval francouzský magazín XXI.

Autor takzvaného konečného řešení židovské otázky Adolf Eichmann o něm mluvil jako o svém nejlepším muži. Rakouský rodák Alois Brunner se během druhé světové války podílel na vyhlazování židovského obyvatelstva v několika evropských zemích. Do transportů poslal na sto třicet tisíc lidí.

Trestu se mu ale podařilo uniknout. Konec války strávil v Čechách, odkud ho se změněnou identitou odsunuli coby sudetského Němce. V padesátých letech emigroval do Egypta. Po krátkém angažmá u alžírské Národně osvobozenecké armády se přesunul do Sýrie, kde údajně učil tajnou policii mučící a výslechové metody, které pro své potřeby vymysleli nacisté.

Byť syrský režim odmítal, že se Brunner vyskytuje na jeho území, hovoří se o tom, že na počátku osmdesátých let na něj Izraelci spáchali atentát. Bomba nastražená v balíčku utrhla Brunnerovi čtyři prsty na ruce a připravila ho o oko.

Před dvěma lety zveřejnilo Centrum Simona Wiesenthala, zabývající se pátráním po bývalých nacistech, informaci, že Brunner zemřel v Damašku v roce 2010. Jak strávil poslední dny, ale doposud nebylo známo.

sinfin.digital