Zkáza Benátek: Historické město ničí návaly turistů, místní odsud prchají

Info.cz

abe

Benátky se potápí. Nemůže za to zvýšená hladina vody, ale proudy turistů, které zaplavují město. Ročně jich sem přijede 30 milionů a místo, které má běžně 50 tisíc obyvatel, je už nedokáže všechny pojmout. Na řadu přicházejí dokonce návrhy na regulaci počtu turistů. Město mezitím ztrácí svůj italský charakter. Činžovní domy ustupují hotelům a klasické obchůdky zase prodejnám se suvenýry.

Benátky jsou ideální destinací na líbánky, romantickou dovolenou i poznávací zájezd. Ročně si to myslí celkem 30 milonů turistů, kteří do známého italského města na vodě zamíří. Bydlí tu celkem 50 tisíc stálých obyvatel, což je třetina oproti tomu, kolik lidí zde bydlelo v 18. století. A počty místních se stále snižují. Historické město už nestačí množství návštěvníků pojmout a hledá cesty, jak si přes léto, když sezóna vrcholí, ulehčit.

Už v roce 2015 se místní úředníci rozhodli, že zakážou velkým výletním lodím připlouvat k městu. Obří plavidla jednak poškozovala kanály a také dokázala najednou vychrlit neuvěřitelné množství turistů, kteří zablokovali úzké uličky v celém okolí. Jen tři měsíce po zavedení do praxe ale nový zákaz stáhnul regionální soud.

Benátský starosta Luigi Brugnaro přišel letos s návrhem, aby se na jedno z nejslávnějších zdejších míst, na náměstí svatého Marka, zavedl vstupenkový systém, který by dokázal omezit množství lidí, kteří se zároveň v místě pohybují. Místní ale jeho iniciativu s nadšením nepřivítali.

sinfin.digital