Zneklidňující varování vědce Hawkinga: Zbývá nám sto let, pak lidstvo musí na jinou planetu

Info.cz

abe

Najít vhodnou novou planetu, kolonizovat ji a přesídlit tam –, to vše by podle slavného vědce Stephena Hawkinga mělo lidstvo stihnout v příštích 100 letech, pokud chce přežít. Země už totiž podle něj nezvládá nápor lidí a mohlo by brzo dojít ke katastrofě. Vědec proto apeluje na experty, aby urychlili výzkumy ohledně možností kolonizace dalších planet, než bude pozdě.

Hawking svoji děsivou predikci podle deníku The Independent oficiálně prozradí v dokumentárním snímku „Expedice nová Země“ (Expedition new Earth), který by měl mít na BBC premiéru už v létě.

Vědec byl v tomto směru vždycky pesimista, teď ale svoje dřívější odhady výrazně upravil. Ještě nedávno tvrdil, že lidstvu na zemi zbývá tisíc let života. Těžko říct, jestli se najednou podmínky natolik zhoršily, nebo se vědec zmýlil v propočtech a hodnocení situace.

Přežití lidského druhu na zemi prý ohrožují změny klimatu, roje asteroidů, epidemie i neustálý skokový růst populace. V novém dokumentu Hawking apeluje na experty, aby začali hledat cesty, jak osidlovat jiné planety a hvězdy.

„Musíme najít Planetu B. Pokud chceme zachovat lidský druh, tak musíme pokračovat ve výpravách do vesmíru. Jinak na naší křehké planetě nepřežijeme dalších tisíc let,“ řekl respektovaný vědec, který je upoutaný na invalidní vozík, loni v listopadu na oxfordské univerzitě. Od té doby čas, který lidem zbývá, zkrouhnul na desetinu.

sinfin.digital