Znepokojivé závěry vědecké studie: Kdo ztratí práci, riskuje mrtvici

luš

Jestliže ztratíme práci, zvyšuje se pravděpodobnost cévní mozkové příhody (mrtvice). A nejen to: rovněž návrat do zaměstnání po dlouhém období nečinnosti ohrožuje mrtvicí především muže středního věku, méně pak ženy. S odkazem na vědeckou studii to píše italský deník Corriere della Sera.

Potvrzuje to studie zveřejněná na stránkách časopisu Stroke vydávaného American Heart Association. Avšak tato studie byla uskutečněna v Japonsku a je zpochybňována. V této zemi totiž pracovní trh umožňuje zaměstnání na dobu neurčitou, podobně jako v Itálii. Naopak ve Spojených státech je zaměstnání méně garantováno.

Vědci analyzovali dopad ztráty zaměstnání a opětovného návratu do práce u více než 20 000 mužů a 19 000 žen ve věku od čtyřiceti do devětapadesáti let. Ukázalo se, že nezaměstnaní jsou vystaveni většímu riziku vzniku mrtvice jak ischemické (kdy dojde k ucpáním některé mozkové cévy krevní sraženinou), tak hemoragické (kdy je příčinou prasknutí některé z cév a následné krvácení do mozku). Ve studii však nebyli rozlišeni ti, kdo byli propuštěni, a ti, kdo ztratili práci z jiných důvodů. Ukázalo se rovněž, že lidé, kteří se vracejí do zaměstnání, jsou vystaveni riziku mrtvice stejně jako ti, kdo už práci nenašli.

V případě ztráty zaměstnání není těžké najít vysvětlení: již mnohé studie ukázaly, jak taková situace souvisí se zvýšením stresu spojeného s ekonomickými problémy, se stigmatem, jež vede k sociální izolaci, ke ztrátě vztahů na pracovišti a k rozpadu manželství. Všechny tyto situace mohou vést k nadměrnému užívání alkoholu a kouření, a to jsou faktory přispívající ke vzniku mrtvice.

sinfin.digital