Zoufalství, hlad a smrt. Tábory v KLDR podle hrůzných svědectví připomínají nacistické lágry

Info.cz

ekb

Vězeňské tábory v nacistickém Německu existovaly po dobu 12 let. Po skončení druhé světové války byli přeživší osvobozeni a na povrch se začala dostávat jejich hrůzná svědectví. Svět se dozvěděl o otřesných podmínkách v nacistických lágrech, mučení a milionech zavražděných, kteří řádění Hitlerova režimu nepřežili. Závazek, že se podobná zvěrstva už nikdy nesmí opakovat, ale zmizel do vzduchoprázdna. Svědectví o podmínkách v severokorejských táborech totiž ukazují, že se těm nacistickým velmi podobají, a OSN usiluje, aby byly zločiny proti lidskosti páchané v Severní Koreji potrestány.

47 států sdružených v Radě pro lidská práva OSN se v pátek dohodlo, že bude posíleno probíhající vyšetřování porušování lidských práv v Severní Koreji, aby mohly být zločiny v budoucnu stíhány. Podle informací Amnesty International a Výboru pro lidská práva je v Severní Koreji v současnosti v táborech zajato 200 tisíc lidí a na 400 tisíc vězňů v nich přišlo o život.

Severní Korea zprávy opakovaně odmítá a v pátek diskusi na půdě OSN bojkotovala. Proti slovům severokorejského vůdce Kim Čong-una ale jasně hovoří satelitní snímky táborů a především svědectví lidí, kterým se z táborů podařilo uprchnout.

Byli Češi kolaboranti? Rozhovor INFO.cz s historikem, který hledá odpověď nejenom na tuto otázku

sinfin.digital