Zrodila se hvězda. Syrská uprchlice si podmanila Brazílii svým kuchařským uměním

MIA

Vytouženou destinací uprchlíků není zdaleka jen Evropa, je to často jakékoliv místo, kde budou mít se svými rodinami pocit bezpečí. Někteří Syřané tak využili možnosti přicestovat na turistické vízum do Brazílie a zažádat o azyl v Jižní Americe. Muna Darweeshová, která utekla s manželem a dětmi před válkou z rodné Latakie, se dokonce stala kulinářskou hvězdou.

Rozjezd v Sao Paulu, kde je největší arabská komunita v zemi, přitom nebyl pro Munu a jejího manžela Wessama jednoduchý. Místo učitelky angličtiny, které Muna sehnala díky svému vysokoškolskému diplomu v tomto oboru, bylo velmi špatně placené. Její muž pracoval v Sýrii jako lodní inženýr, v Brazílii to ale kvůli jazykové bariéře nebylo možné.

Zlom nastal, když Muna spatřila jednoho dne ženu, která prodávala v mešitě chléb. To vnuklo Syřance nápad pracovat s jídlem. Kuchyň svého malého bytu tak vybavila kořením z rodné země a začala péct tradiční arabské sladkosti. Nejprve plánovali, že bude ona péct a její manžel prodávat.

„Potom jsem ale jednoho dne spatřila na ulici ženu, která prodávala drobné předměty. Bylo to něco, co jsem v Sýrii nikdy neviděla. Když jsem viděla tuto odlišnou stránku brazilské kultury, něco mě napadlo,“ vyprávěla pro web Refugees Deeply Muna Darweeshová.

Do kulinářského byznysu tak zapojila celou rodinu, pamlsky prodávala ona, manžel i jejich děti. Hned první den Muna svého Wessama v prodejích předčila, zatímco on prodal deset zákusků, jí se podařilo udat dokonce padesát. Na další rok a půl se pro syrský pár z prodeje cukrovinek stala každodenní rutina a jejich věhlas se postupně šířil Sao Paulem.

sinfin.digital