Babišova záložní většina a nesesaditelná vláda: ČSSD hraje truchlivou roli. Komentář V. Dostála

Premiér Andrej Babiš ustupuje sociálním demokratům. Dohodu o vládě chce mít hotovou do sjezdu ČSSD. Stávající vláda v demisi schválila slevy na jízdném pro studenty a důchodce a s kompromisem přišla i v otázce nemocenské. Hnutí ANO si tak předchází sociální demokraty, zásadní neshody panují snad už jen v otázce daní. Tak nějak vypadají v těchto dnech titulky všech novin. A vskutku, menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD s tichou podporou KSČM se jeví jako hotová věc. To hlavní ale není v daních, nemocenské, důchodech nebo slevách na jízdném. Předseda hnutí ANO totiž sociální demokraty vábí především kvůli hlasování o důvěře. Ihned poté bude moct všechny v těchto hodinách kvapně formulované dohody pohodlně ignorovat. V záloze má totiž ještě jednu většinu.

Pozice Andreje Babiše a jeho hnutí ANO v příští – byť menšinové – vládě bude doslova luxusní. Vláda je kolektivní orgán, který rozhoduje ve sboru. A hnutí ANO bude disponovat nejen většinou ministrů, ale především bude mít k dispozici dvě většiny v dolní komoře: oficiální (ANO-ČSSD-KSČM) a skrytou (ANO-SPD-KSČM).

Tato základní konstelace neznamená nic menšího, než že Babiš může až do voleb prosadit téměř vše, co se mu zamane (ano, v Senátu ještě pořád součástí žádné většiny není). Nic na tom nezmění volání sociálních demokratů po pojistce, která má předejít situacím, kdy je bude Babiš obcházet.

Zkrátka: předseda hnutí ANO se teď může navenek tvářit, že sestavuje standardní koalici s tradiční demokratickou formací, která je sice skrytě podporována komunisty, ale jak jsme tady napsali už dříve, předseda hnutí ANO v tomto punktu pouze dotahuje, co se jeho předchůdcům nepodařilo.

Nejen proto je nové a určující pro budoucí vývoj české politiky něco jiného, totiž že Babiš své zájmy může – a zcela jistě také bude – v rozličných situacích prosazovat pomocí osvědčené, avšak nepřiznané aliance, jejíž součástí nejsou jen komunisté, nýbrž především Okamura.

Číňané si z Česka udělali za asistence Hradu hřiště. Akvizice CEFC teď nerušeně znárodňují

sinfin.digital