Babišův samoaudit, lék na všechny neduhy? Komentář J. X. Doležala

Jiří X.

Ministr financí neustále nadává, jak lidé neplatí daně, a přitom je cesta k nápravě tak jednoduchá! Stačí celoplošně zavézt novou metodu kontroly daňových plateb a účtů, kterou Babiš použil ve svém vlastním případě, a daňové úniky se stanou minulostí!

Především bych chtěl čtenáře ujistit, že novotvar samoaudit je jazykově správný a přijatelný, protože je odvozen od (sice již trochu archaického, ale stále libozvučného) slova samohana. Slůvkem samohana – pro mladší ročníky – se dříve označovala onanie. Tedy sexuální aktivita, kdy si jedinec vystačí sám a kdy ani v nejmenším nehrozí, že by došlo k nějaké chybě a následnému těhotenství.

Ministr Andrej Babiš si nechal od dvou renomovaných auditorských společností potvrdit, že vydělal tolik peněz, aby měl na dluhopisy, které v minulosti nakoupil. Obě renomované firmy mu to potvrdily s malou poznámečkou, že jejich dobrozdání nenaplňuje parametry standardního mezinárodního auditu. Modelově se tedy dostáváme do situace, kdy si nějaký subjekt zaplatí za potvrzení, že má vše v pořádku, a potvrzující firma je tak opatrná, že k tomu potvrzení dá rovnou prohlášení, že ten papír nemá žádnou hodnotu.

sinfin.digital