Bohumínským usnesením proti komu? V ČSSD vytahují bizarního strašáka. Komentář V. Dostála

Bylo by to směšné, kdyby se v tom neodrážela dezorientace strany a naprostá ztráta ideového ukotvení a jasně čitelné a autentické levicové identity mnoha jejich členů. Kritici aliance s Andrejem Babišem uvnitř ČSSD začali vytahovat Bohumínské usnesení. Namísto toho, aby zaujali principiální pozici a vymezili se proti předsedovi hnutí ANO, už zase legitimizují dávno omšelý dokument, který jim dlouhé roky leda tak znemožňoval vládnout jinak než přes politický střed.

Česká politika je vskutku bizarní. Každý, kdo jen zběžně sleduje politický provoz, dokáže vymyslet bezpočet důvodů, proč by sociální demokraté měli ukončit frašku jménem dohadování menšinové koalice s hnutím ANO. Bůh ví kolikátý obrat ohledně konsensu, který ne a ne najít v tak jasné věci, jako je proplácení prvních tří dnů nemocenské, přibližně ukazuje způsob, jakým si bude Babiš v příštích letech sociální demokraty vodit, pokud do koalice s ním skutečně nakonec vlezou.

Už teď je prakticky jasné, že Babiš bude ze všeho nejvíc vytvářet chaos a z něj pravidelně mizet do regionů na kampaň. Prakticky přitom nelze očekávat, že po volbách zdecimovaná ČSSD dokáže v takové vládě rehabilitovat svou pověst. Což řada členů strany zcela evidentně také cítí. Možná jich je dokonce většina, avšak doposud tento tábor nenašel přirozeného lídra, který by dokázal veřejně vystoupit a srozumitelně kritický postoj hájit a zároveň předložit smysluplnou alternativní strategii.

Babiš: Ve vládě s komunisty nebudu. Ani s jejich tichou podporou

sinfin.digital