Česko jako levná montovna: Dělejte si autíčka, ale na inovaci ekonomiky zapomeňte, vzkazují politici. Komentář Jiřího Štefka

Jiří Štefek

Ta zpráva vypadá na první pohled báječně. Tuzemská výroba osobních aut v loňském roce vzrostla meziročně o osm procent na rekordních 1,344 milionu vozů. Báječně to vypadá i po druhém či čtvrtém přečtení. Přitom se v této zprávě ukrývá i něco, co však vidět nechceme a co řadu lidí štve. Hvězdný výsledek automobilového průmyslu totiž jen potvrzuje pozici České republiky jako spolehlivé montovny plné šikovných lidí, kterým stačí ke spokojenosti málo a kteří si snad ani nechtějí připustit, že by se mohli mít ještě líp.

Nemám nic proti lidem, kteří pracují v automobilce. A že si vydělávají více peněz, než kolik činí celostátní průměrný plat, je také naprosto v pořádku. Jejich zaměstnavatelé jsou vysoce ziskové společnosti, kterým se daří, a je proto bez debat, že lidé v nich pracující mají nárok sáhnout si na víc.

Stejně neohrnuji nos nad nikým, pro koho je práce v automobilce životním snem, a když už ji má, tak nechce měnit a chce v ní zůstat do odchodu do penze. Třeba už nemá vyšší ambice anebo mu to, co zde dostává, stačí. Na druhou stranu si přiznejme, že ani tato práce u linky je také náročná a předpoklady pro ni nemá každý.

Nový rekord. Česko loni vyrobilo přes 1,3 milionu aut

sinfin.digital