Euro klidně přijmu. Až se ho vzdá Itálie. Komentář V. Pikory

Vladimír Pikora

Jak se blíží volby, máme tu další nekonečný evergreen české (hlavně) levice. Že prý máme rychle přijmout euro. Prý abychom se udrželi mezi zeměmi, které se chystají zařadit vyšší integrační rychlost. A jelikož přijetí eura není proces na týdny či měsíce, ale na roky, chtějí „alespoň“, aby byl český ministr financí co nejdříve přítomen na jednání svých kolegů ze zemí platících eurem. Taktéž se nám množí pohádky, že když přijmeme euro, zbohatneme. Vyjuknul na mě dokonce článek, že prý to bude tak rychlé, že za noc budeme dvakrát bohatší.

Ach jé, kde je nějaká racionalita? Nesedněte politikům na lep. Euro není žádný zázračný lék. Stejně jako není žádná tragédie. Vliv eura na domácí ekonomiku se prostě přeceňuje.

Mnozí voliči slyší na to, že po celé Evropě jim budou stačit jedny peníze. Že už nebudou muset chodit do směnáren. Podnikatelé často slyší na to, že když se nebude hýbat kurs, ušetří na zajištění proti pohybům kursů. Někteří zaměstnanci zase uvěřili, že když budou placeni v eurech, dostanou stejný plat jako Němci. A jsou tu i tací, kteří neřeší ekonomický aspekt, ale slyší na vágní hesla, že „musíme držet krok“, že „tam se dělá politika o nás bez nás“, že „jiní mají také euro a my jsme ostudy“, že „nejsme v první lize“ a další nepodložené žvásty.

Babiš brutálně zastrašoval policii měsíce před stíháním, Moniku do kauzy navezl, říká Pečinka

sinfin.digital