Handrkování o funkce Evropskému parlamentu nepomáhá. Komentář Lucie Bednárové

Lucie Bednárová

Evropský parlament vybírá svého předsedu a do poslední chvíle není zcela jasné, kdo v ostré konkurenci uspěje. Důležitější než vítěz je ale spíš dojem, který poslanci svým chováním vysílají k voličům. 

Tajani, Pitella nebo Verhofstadt? Tito tři muži si dlouho drželi největší šanci uspět a zasednou v čele Evropského parlamentu – dokud lídr evropských liberálů Verhofstadt z volby ještě před prvním kolem překvapivě nevycouval a nepostavil se za šéfa evropských lidovců Tajaniho. Závěrečné klání, na jehož rozuzlení si budeme muset počkat možná až do večerních hodin, se proto ponese v ryze italských barvách.

Evropský parlament je jednou z klíčových institucí EU a jeho předseda navzdory všem pochybnostem není bez vlivu – instituce stále hlasitěji mluví do celé řady důležitých témat, jako je rozpočet EU nebo migrace. I tak je ale celkem jedno, kdo v dnešním souboji zvítězí – zda bývalý Berlusconiho mluvčí Antonio Tajani, nebo dlouholetý europoslanec Gianni Pitella. Dojem, který dnešní volba zanechá, je totiž mnohem podstatnější.

sinfin.digital