Jak Herman vytočil komunisty, rozvodová pře v koalici a proč se bojí Babiš Ústavy. Glosa Roberta Maleckého

Robert Malecký

Nejlepší ministr financí Andrej Babiš už není ministr, postaral se o to ten nejhorší. Je to samozřejmě kampaň a účelovka, to už známe. Mezitím vyšlo najevo, že Babiš podsekl příští rozpočet u resortů, které vedou socialisti, ti jsou z toho rozčilení, protože nemají na sliby do kampaně. Tolik v krátkosti dění uplynulého týdne, nyní k některým událostem podrobněji. 

Pětadvacet let se v české sněmovně nestane nic, co by stálo za větší pozornost, a pak přijde nenápadný lidovecký ministr Daniel Herman a ve dvou odstavcích shrne to nepodstatnější za celá ta léta. 

„Komunisté měli 40 let na to, aby tuto zemi zdevastovali morálně a hospodářsky takovým způsobem, že se z toho hrabeme dodnes. (…) Je to nepřijatelné a je to hanba české politiky, že komunisté stále v parlamentu sedí.”
(ministr kultury v průběhu sněmovních interpelací, 25. května)

Komunisti se samozřejmě příslušně rozčilovali. Slovo si vzal například bývalý komunistický policajt Zdeněk Ondráček, který pro jednou zapomněl na svůj dávný zvyk bušit do demonstrujících žen a dívek, tak bušil aspoň do poslanecké lavice.

„Dnes dopoledne bylo ve Sněmovně zase veselo. Postaral se o to pomatenec Herman. Ale nenechali jsme si to líbit a dostal to v plné parádě zpět. 
(poslanec-mlátička Zdeněk Ondráček na Facebooku, 25. května)

Zeman chce lidi děsit a vést, Babiš se učí a možná mile překvapí, říká diplomat Kolář

sinfin.digital