Jak si libanonský šíbr Fajád namazal Česko na chleba. A bratři Pelikánové přihlíželi. Komentář P. Novotného

Pavel Novotný

Málokterý zadržený se v cele dočká návštěvy ministra spravedlnosti té země, která ho na žádost spojenců zadržuje. Nemluvě o tom, že by si takový vězeň od onoho ministra suverénního státu půjčil mobil a zavolal domů. Libanonec Alí Fajád takové zacházení v Česku měl, jak v úterý uvedl server iRozhlas. Není to jediný střípek, který spletitý případ a jeho souvislosti znovu oživuje.

Příběh Alího Fajáda známého také jako Alí Amín je natolik spletitý, nejasný i bizarní, že stojí za pokus o rekonstrukci.

Vše se podle dostupných informací odehrálo takto: libanonský obchodník se zbraněmi a ukrajinským pasem se ve spolupráci s dalšími dvěma kontroverzními obchodníky pokusil prodat arzenál americkým agentům. Ti se vydávali za kolumbijské povstalce a navrhovali, že zaplatí drogami, které druzí dva zúčastnění muži libanonského původu odeberou. A Alí tak nebude škodný.

V dubnu 2014 všechny tři zadržela česká policie. Na základě mezinárodního zatykače. Akci zřejmě Američané připravovali dlouhé měsíce. Požádali Česko o vydání zadržených.

Čínská CEFC měla uplácet kvůli přístupu k africké ropě. Obvinění zmiňuje i Zemanova poradce

sinfin.digital